top of page

Antoni Roig i Copons

 

Antoni Roig i Copons va néixer a Torredembarra el dia 22 de juny de 1817 a la casa número 19 de l'actual carrer de la vila que porta el seu nom. Va ser batejat a l’endemà amb el nom d'Anton March Joseph. La seva família gaudia d’una bona posició econòmica el seu pare, després de mariner, va convertir-se en comerciant, professió que va exercir també Antoni Roig. Respecte a la seva trajectòria com a indià, no se’n sap gaire cosa, únicament que va viatjar a Cuba on hi va fer una gran fortuna, probablement gràcies al tràfic d’esclaus, fet que s’intueix per la falta d’informació sobre els carregaments als vaixells, amb la que es sospita la voluntat d’amagar-los . Se sap d'ell que posseïa varies cases a Torredembarra i que un cop va retornar de Cuba, es va instal·lar a Barcelona, a la Plaça Reial i va ser el seu últim domicili, ja que va morir el 6 de novembre de 1885 a l’edat de 68 anys. Antoni Roig va morir solter, sense fills i sense germans però va deixar una part de la seva herència als seus cosins germans.

 

En el seu testament, Antoni Roig va especificar que fos enterrat a l’entrada del cementiri de Torredembarra, a terra, sense cap senyal exterior i sense cap tipus d’ostentació, ja que la intenció d'Antoni Roig era la de ser trepitjat per tothom, possiblement pel penediment d’haver comerciat amb esclaus.

 

Però la clàusula més important del seu testament va ser la creació de la Fundació Antoni Roig, amb la intenció d'impartir l'educació pública a tots els nens, nenes i joves de la vila i també la concessió d'una dot a les joves pobres naturals de Torredembarra en el cas de contraure matrimoni. 

 

Així doncs, la Fundació va començar a edificar-se l'any 1886 i la seva construcció va finalitzar al 1892. A l’any 1932, va quedar incorporada al sistema públic i s’hi van fer classes durant més de 60 anys, fins el 1996. Recentment l’edifici ha estat restaurat i acull tasques relacionades amb l’ensenyament: Escola Municipal de Música, Aules d’adults, i és seu de diverses entitats culturals de la vila. Pel que fa a les dots, avui en dia es continuen entregant el dia 4 de setembre, festa patronal de Torredembarra, a una sal·la del Patronat Antoni Roig. La quantitat monetària que s'atorga és simbòlica, ja que no es rep més de 5 €, però són moltes les recent casades torrenques les que ho sol·liciten.

Conèixer Torredembarra

Treball de recerca​:

Portal de turisme adaptat a les noves tecnologies 3.0

 

Comparteix la teva experiència a les xarxes socials:

#coneixertdb

bottom of page